Reis naar betere zorg
Bij Cardia zien we innovatie als een reis naar betere zorg. Onze routekaart helpt ons stap voor stap vooruitgang te boeken, met als doel zorg die aansluit op de behoeften van onze bewoners. Innoveren binnen Cardia betekent vernieuwen, zaken makkelijker maken of anders organiseren. Of het nu gaat om baanbrekende technologieën, vernieuwende zorgconcepten of samenwerkingen met toonaangevende partners, bij Cardia staan we open voor verandering.
Inzicht krijgen in behoeften
We beginnen met luisteren naar bewoners, familie en zorgprofessionals om te begrijpen wat er nodig is.
Ideeën ontwikkelen en testen
Op basis van deze inzichten ontwikkelen en testen we nieuwe oplossingen op kleine schaal.
Opschalen van succesvolle innovaties
Succesvolle innovaties implementeren we breder binnen onze locaties, met continue verbeteringen.
Zo lees je onze routekaart
De routekaart is ingedeeld aan de hand van de drie thema's uit onze meerjarenstrategie 'Samen goed voor elkaar' : Kwaliteit van leven, Vitale en ontwikkelgerichte teams en groene en toekomstbestendige organisatie. Elke innovatie op de kaart is gekoppeld aan één van deze thema's.
Klik op een thema om te zien welke innovaties daarbij horen. Benieuwd naar meer details? Klik op een specifieke innovatie om te ontdekken hoe deze bijdraagt aan de realisatie van onze doelen.
Studentenhuisvesting
Sinds oktober 2023 wonen er studenten op onze locaties Tabitha en de Thuishaven. Zij verzorgen activiteiten voor bewoners en helpen mee in de zorg in ruil voor een lage prijs voor hun studio.
Intakegesprek
Op locatie Landscheiding zijn we gestart met een andere insteek voor het intakegesprek. Deze richt zich specifiek op wat een bewoner nog zelf kan en wat naasten kunnen bijdragen aan de zorg. Voor thuiszorg en VPT gebruiken we het idee van Positieve Gezondheid en vullen we samen de zelfredzaamheidsradar in. We werken vanuit de nieuwe norm van de overheid: Zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan.
hulpmiddelenbieb
Er is gestart met de inventarisatie naar een hulpmiddelenbieb. Het doel hiervan is om hulpmiddelen makkelijk beschikbaar te maken voor medewerkers, cliënten en hun naasten.
Geclusterd VPT (Volledig Pakket Thuis)
Cardia introduceert een nieuw woonzorgconcept: geclusterde VPT. Dit volledig pakket thuis (VPT) binnen de Wet langdurige zorg (Wlz) biedt bewoners alle noodzakelijke zorg en ondersteuning thuis, vergelijkbaar met zorg in een verpleeghuis. Cardia werkt aan de nieuwe locatie Hof van Kerstanje, waar dit concept aan 54 toekomstige bewoners wordt aangeboden. De locatie richt zich op mensen met dementie met een VV04 of VV05 indicatie. Medewerkers van Hof van Kerstanje gaan zich focussen op positieve gezondheid en zelfredzaamheid, waarbij de nadruk ligt op mogelijkheden in plaats van beperkingen.
Innovatieverpleegkundigen
Sinds begin 2024 heeft elke locatie van Cardia een innovatieverpleegkundige. Zij werken samen aan de toekomst van de ouderenzorg. Met als belangrijkste vraag: hoe kunnen we de beste zorg blijven leveren? De innovatieverpleegkundigen zijn een aanspreekpunt voor medewerkers als het gaat om innovaties. Ze hebben inzicht in wat er per locatie nodig is en zorgen ervoor dat kleine verbeterkansen binnen de locatie sneller worden opgepakt. De innovatieverpleegkundigen staan op de werkvloer, daardoor horen en voelen ze dagelijks waar behoeften aan is. Ze nemen collega's mee in de veranderingen die de toekomst brengt.
Veranderaanpak
Medewerkers op de vloer zien beter dan wie dan ook wat er beter kan in hun werk. We geven hen graag de kans en ruimte om hiermee aan de slag te gaan. Veranderen kan lastig zijn en vraagt om specifieke vaardigheden. De medewerkers worden ondersteunt door de innovatieverpleegkundigen en het Verbeterlab. Het Verbeterlab helpt de medewerkers om de juiste vaardigheden te ontwikkelen. Tijdens bijeenkomsten van het Verbeterlab komen de medewerkers samen om elkaar beter te leren kennen, ervaringen uit te wisselen en inspiratie op te doen.
Veerkracht en zeggenschap
In 2024 wordt verder gewerkt aan het verstevigen van verpleegkundig zeggenschap en leiderschap binnen Cardia. Het actieplan richt zich op drie hoofdthema's.
1. Zeggenschap van verpleegkundigen versterken bij innovaties in het zorgproces.
2. Professionaliseren van structuren voor zeggenschap om de borging te verstevigen.
3. Versterken van verpleegkundig leiderschap door competentieontwikkeling.
Van deze onderdelen zijn thema één en drie gericht op de professionele identiteit en leiderschap versterken. Het tweede thema is gericht op zeggenschap inrichten, ontwikkelen en borgen.
Extramurale toeleiding
De toeleiding voor nieuwe cliënten willen we zoveel mogelijk via één centraal aanmeldpunt, het Klantenbureau, laten lopen. Hiermee willen we het makkelijker maken voor de cliënt en ontlasten we de zorgprofessionals. In 2024 beginnen we met de toeleiding van nieuwe cliënten voor individuele begeleiding en voor de ontmoetingscentra.
VPO Haaglanden
VPO Haaglanden is een samenwerking van Florence, HWW,
Respect, Cardia, Saffier en WZH. De missie is om de toegang tot de ouderenzorg in de regio eenvoudig te maken voor ouderen, mantelzorgers, huisartsen en andere verwijzers. Per 1 juli start de samenwerking op gebied van crisiszorg en casemanagement dementie. Later dit jaar start wijkverpleging.
Slimmer rapporteren
Het werkproces in het ECD optimaliseren zodat de zorg medenwerker met minimale inspanning snel informatie kan vastleggen en op de juiste plek kan terugvinden. Daarnaast maken we data inzichtelijk zodat er vroegtijdig zorgveranderingen kunnen worden waargenomen. Het zorgplan wordt geminimaliseerd. Hierin staan alleen nog relevante doelen.
Inzet van QR-codes
In Onderwatershof is een pilot geweest met QR-codes. De medewerkers kunnen na het scannen van de QR-cde zien hoe een bewoner benaderd wil worden. Op dit moment zijn we bezig om deze innovatie op te schalen. Dit doen we samen met zorgorganisatie Saffier. We onderzoeken of het nog breder en makkelijker ingezet kan worden. Bijvoorbeeld door het gebruik van een NFC Chip. Dit is hetzelfde mechanisme wat gebruikt wordt bij het pinnen?
Op de locatie Onderwatershof is een pilot geweest waar de medewerker aan de hand van een QR Code kan scannen hoe de bewoner persoonlijk benaderd wilt worden. Nu zijn we samen met Saffier bezig met het op te schalen en zijn we aan het kijken of we dit nog breder en makkelijker kunnen inzetten. Bijvoorbeeld door gebruik van een NFC Chip, dit is hetzelfde mechanisme wat gebruikt wordt bij pinnen.
Slimme bedsensoren
In 2023 zijn ze in De Thuishaven gestart met de slimme bedsensoren van Momo Medical. Een bedsensor wordt geplaatst onder het matras van een bewoner. De sensor geeft een signaal af zodat je weet of iemand rustig in bed ligt of niet. De zorgmedewerkers kunnen op een overzichtelijke app zien welke bewoners rustig in bed liggen of welke bewoners al langere tijd uit bed zijn. De bedsensoren zorgen ervoor dat de nachtdienst minder werkdruk ervaart. De bewoners profiteren van een ongestoorde nachtrust. Op dit moment zijn we bezig om deze innovatie op te schalen naar andere woonzorg locaties van Cardia. Zo wordt de bedsensor sinds kort ook ingezet bij de VPT (Volledig Pakket Thuis) in Onderwatershof.
Expertise op afstand
Met expertise op afstand wordt door middel van een Smart Glass of een mobiele telefoon de hulp ingeschakeld van een expert die niet aanwezig is op de locatie. Door middel van een videoverbinding kan er toch expertise worden geraadpleegd bijvoorbeeld door de wondverpleegkundige, specialist ouderengeneeskunde of de psycholoog.
Datagedreven werken
In 2023 is Cardia begonnen met het verbeteren van de (stuur)informatie met behulp van de software Power BI. In Power BI wordt alle informatie van de organisatie duidelijk weergegeven in tabbellen en grafieken. Samen met een externe partner is de datastructuur verbeterd en zijn er dashboards ontwikkeld in Power BI. In 2024 wordt verder gewerkt aan nieuwe dashboards. Hierin wordt informatie weergegeven over bijvoorbeeld de bezetting in de woonzorghuizen.
Informele Zorg
De groeiende vraag naar zorg en het tekort aan personeel maakt samenwerken met informele zorgverleners steeds belangrijker. Daarom kijken we hoe we meer en beter kunnen samenwerken met familie, mantelzorgers en vrijwilligers. Bijvoorbeeld door een nieuwe aanpak voor het intakegesprek waarbij we kijken naar wat een bewoner nog zelf kan en hoe familie en vrienden hierbij kunnen ondersteun. Een ander voorbeeld van Informele Zorg is een bewonersvakantie, waarbij de inzet van familieleden en vrijwilligers noodzakelijk is.
Duurzaamheid
Binnen Cardia wordt hard gewerkt aan het thema duurzaamheid. Er is gekeken naar de doelen en ambities van Cardia en hoe we duurzaamheid een blijvende plek in de organisatie kunnen geven. Zo zijn er in 2024 warmtepompen aangeschaft.
Bewustwording creëren
Om meer bewustzijn te creëren rondom duurzaamheid heeft Cardia meegedaan aan landelijke acties zoals de "Fiets naar je werk dag" en de "Zorg zonder Afval week". De maandelijkse medewerkersnieuwsbrief wordt onder andere ingezet om met de medewerkers te communiceren over duurzaamheid.