Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Slimmer werken met de bedsensoren

Slimme innovatie van bedsensoren

Sinds kort is woonzorgcentrum De Thuishaven gestart met het gebruik van bedsensoren. Dit is een sensor die is geplaatst onder het matras van een bewoner. De sensor geeft een signaal af zodat je weet of iemand rustig in bed ligt of niet. Verzorgende IG Ans Hesselink vertelt hoe deze innovatie haar werk heeft veranderd.

Slimme innovatie van bedsensoren

“We werken in de nachtdienst steeds met twee personen. Dan zijn wij samen verantwoordelijk voor alle 54 bewoners van de verpleegafdeling van De Thuishaven. In de oude situatie liepen we standaard twee rondes per dienst. Dan keken we bij iedere bewoner even om het hoekje om te checken of alles goed ging. Nu we de bedsensoren hebben, gaat dat anders,” vertelt Ans.


“In elk bed is een apparaat met een sensor geplaatst. Deze ligt onder het matras. De sensor geeft een signaal af zodat je weet of iemand rustig in bed ligt of niet. De bewoner merkt daar niets van. De sensor is gekoppeld aan de Momo BedSense App op de telefoon. Met die app hebben wij inzicht en overzicht over alle bewoners.” Ans pakt haar telefoon erbij en laat de BedSense app zien aan meneer Baak. “Kijk, zo zie ik dat u al uit bed bent”, legt Ans uit. “En ’s nachts hoef ik niet meer zomaar bij u te komen kijken of u lekker slaapt. Want dat vertelt de BedSense app aan mij.”

Pas polshoogte bij een seintje

“We hoeven nu niet meer onnodig bij iemand in het appartement te gaan kijken in de nacht. Maar dan kwam het wel voor dat iemand juist wakker werd van de deur of een geluid op de gang. Heel vervelend. Dankzij de app weten we op afstand of iemand veilig en rustig in bed ligt. We gaan pas polshoogte nemen als we in de app een seintje krijgen. Bijvoorbeeld als iemand opstaat. Wij weten of deze bewoner vaker valt. Dan gaan we direct even helpen.”

Ans en haar collega’s in De Thuishaven zijn erg tevreden over de bedsensoren en de app. Uit onderzoek bij meerdere zorginstellingen blijkt dat de nachtrust van bewoners aanzienlijk verbetert en dat er minder valincidenten zijn. En dat zorgmedewerkers minder werkdruk ervaren. Ans: “Ons werk is behoorlijk veranderd door de bedsensoren. Natuurlijk is het nog steeds hard werken. Want we moeten wel steeds paraat staan om meldingen op te volgen. Maar het is enorm fijn dat we nu gericht aandacht kunnen geven aan die bewoners die het nodig hebben.”

De bedsensoren blijven nog minimaal een jaar in gebruik in De Thuishaven. Verder onderzoekt Cardia of andere locaties ook baat kunnen hebben van deze technologie. Zo kunnen we steeds gerichter en slimmer gaan werken, en de juiste aandacht geven aan onze cliënten.