Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Snel een plek nodig in een verpleeghuis?

Ouderen met een Wlz 5 of 6 indicatie kunnen op korte termijn terecht in onze locaties De Thuishaven en Landscheiding. Neem contact op met ons Klantenbureau voor meer informatie: 070-8008 888 of klantenbureau@cardia.nl.

Tabitha zet een stap naar duurzamere zorg met RVS-medicijncups

Bianca Hamel werkt als innovatieverpleegkundige en coachend verpleegkundige in Tabitha. Ze begeleidt collega’s en studenten en zet zich in voor verduurzaming in de zorg. Zo probeert ze leerlingen te stimuleren om bij verbeterplannen ook naar duurzaamheid te kijken. "Er valt nog veel te winnen in de zorg op dit gebied."

De overstap van plastic naar RVS-medicijncups

Hoe is het idee ontstaan?

Bianca brengt innovatie in de zorg. Dit idee begon tijdens haar opleiding, toen werkte Bianca in Onderwatershof. Daar viel haar op hoeveel plastic medicijncups er werden weggegooid. Per dag waren dat er wel 100! Toen ze in Tabitha ging werken, besloot ze dit probleem aan te pakken. Ze bestelde RVS-cups en introduceerde deze bij haar collega’s.

Introductie op de werkvloer

Bianca: “In het begin vroegen sommige collega’s zich af of dit wel nodig was. Maar omdat er net veel nieuwe medewerkers begonnen bij Tabitha, was het een goed moment om een nieuwe werkwijze in te voeren.” Inmiddels is de overstap op de begane grond bij de somatische afdeling gelukt. Er wordt gekeken of andere afdelingen ook mee kunnen doen.

Uitdagingen en oplossingen

Een van de eerste problemen was het aantal RVS-cups. In het begin had elke bewoner er maar één, maar dat bleek onhandig en minder hygiënisch. Nu heeft elke bewoner er twee, met het kamernummer erop. De cups worden bewaard in de medicijnkar en na gebruik weer schoongemaakt met kokend water. Op afdelingen waar mensen met dementie wonen is er een extra uitdaging: daar kunnen bewoners namelijk niet zelf een cup bewaren. Verzorgenden moeten ze dan gelijk mee terug nemen na het geven van de medicijnen.

Bianca: “Een ander obstakel kwamen we tegen tijdens het malen van medicijnen. De RVS-cups passen niet in het huidige maalapparaat, daarom gebruiken we daar nu nog wel plastic cups voor.” De oplossing is om andere cups of een ander maalapparaat te gebruiken, hierover gaat Bianca nog in overleg.

De voordelen van RVS-cups

De RVS-cups zorgen voor veel minder afval. En omdat ze niet doorzichtig zijn, vallen ze meer op voor bewoners. Bianca merkte dat bewoners én collega’s deze duurzame keuze waarderen, ze kreeg er meerdere opmerkingen over. De overstap naar RVS-cups levert niet alleen milieuwinst op, maar ook een flinke besparing in kosten. Op de afdeling waar Bianca werkt, gebruiken 17 bewoners per dag in totaal 68 plastic medicijncups. Dat komt neer op 272 cups per week, 1.088 per maand en maar liefst 14.144 plastic cups per jaar. De kosten hiervan bedragen ongeveer €198 per jaar, exclusief de bijkomende kosten van bestellen, opslag, afvalverwerking en transport.

Door over te stappen op herbruikbare RVS-cups wordt deze hele afvalstroom geëlimineerd. Geen wegwerpplastic meer, minder afvalzakken, minder transport én een duurzamere werkwijze. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor het budget.

Andere duurzame initiatieven

Tabitha kijkt ook naar verduurzaming van incontinentiemateriaal. Bianca: “Er wordt onderzocht of we minder materialen kunnen gebruiken door beter te evalueren per bewoner. Zo kijken we goed of we bewoners incontinentiemateriaal moeten laten dragen, ja of nee. Daarnaast willen we slimmer bestellen: wat heeft een bewoner écht nodig en wat is er nodig voor de afdeling? Zo voorkomen we grote voorraden die niet worden gebruikt.

Tips voor andere zorglocaties

Bianca heeft een duidelijke boodschap voor collega’s die duurzamer willen werken:

  • Kijk goed rond op jouw afdeling: waar wordt veel weggegooid?
  • Maak het bespreekbaar en betrek je collega’s erbij. Werk samen en kom met een goed onderbouwd plan.
  • Blijf evalueren en kijk wat werkt. Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken!

Door kleine veranderingen, zoals het gebruik van de RVS-medicijncups, kan de zorg duurzamer worden. Bianca hoopt dat meer afdelingen deze stap zetten. “Probeer het gewoon! Dan weet je pas of het werkt of niet.” Heb je vragen of wil je hier meer over weten? Neem contact op met Bianca viabhamel@cardia.nl.