Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Innovaties in de zorg: data gedreven innoveren

Cardia heeft samen met Respect de handen ineen geslagen voor het project Data gedreven innoveren (DDI). Dit project wordt gefinancierd door CZ. Data gedreven innoveren is het vernieuwen van je organisatie of processen binnen je organisatie met behulp van data. Hierdoor kun je eenvoudiger en sneller werkzaamheden verrichten, waardoor je meer aandacht kunt hebben voor andere werkzaamheden en meer plezier haalt uit je werk.

Data gedreven innovaties

Scannen van een QR-code

Medewerkers scannen voordat zij bij een bewoner naar binnen gaan een QR-code op de deur. Ze lezen hier de belangrijkste informatie over de bewoner. Wil een bewoner juist even blijven liggen of gelijk geholpen worden? Wat vind een bewoner leuk om te doen, waar wordt de bewoner blij van? Dit is voor vaste medewerkers, maar zeker ook voor uitzendkrachten, hele handige en eenvoudige informatie. Het zorgt voor persoonsgerichte zorg; waar we als Cardia voor staan. Lees hier meer over deze innovatie.

Dashboard dossiercontrole

Samen met de afdeling Beleid en Kwaliteit van Cardia is er een dashboard ingericht. In dit dashboard kunnen medewerkers in één oogopslag zien wat de stand van zaken is van verschillende onderdelen die belangrijk zijn om de kwaliteit van zorg op locaties te monitoren. Medewerkers hoeven niet meer elk dossier afzonderlijk aan te klikken tijdens een dossiercontrole. Dit is minder arbeidsintensief en bevordert daardoor ook het werkplezier.

Inzicht in personeel

Samen met de afdeling HR is met data gedreven innoveren gewerkt aan inzicht in de mobiliteit van personeel. Er is nu een actueel zicht op instroom, uitstroom en doorstroom van personeel per locatie en per team. Dit biedt veel kansen en een handvat om te werven voor nieuw personeel.

Hoe werken we aan data gedreven innoveren?

We werken met elkaar aan specifieke innovaties. Dit doen we vanuit een agile/scrum methode. Dit betekent dat we structureel elke 3 weken iets opleveren. Tijdens een demo presenteren we vervolgens de resultaten met de teams op de werkvloer, de managers en de bestuurders. Tijdens deze demo halen we feedback op en dit verwerken we. Deze methode zorgt ervoor dat we scherp blijven op de vraag vanaf de werkvloer. Daarnaast lossen we zo elke keer een stukje op van een probleem. Zodra iets niet werkt, kunnen we snel bijsturen naar een andere oplossing.

Wat doen we met onze resultaten?

Belangrijk onderdeel van dit project is dat we delen wat we leren. Dat doen we in het team tussen Cardia en Respect. Hierdoor kunnen we onze innovaties optimaliseren en elkaar inspireren. Daarnaast delen we onze producten en leerpunten in de regio met andere zorgaanbieders die onderdeel zijn van Zorgscala. Tijdens online koffiedates en inhoudelijk inspirerende webinars gaan we in gesprek met andere organisaties om onze ervaringen te delen en hen te inspireren met onze aanpak en opgeleverde producten.