Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Lokale sporthelden van Cardia aan het woord

Om nog even in de sferen van de Olympische Spelen te blijven, zetten we bij Cardia graag onze eigen lokale sporthelden in de schijnwerpers. Twee bijzondere mensen uit onze gemeenschap hadden namelijk indrukwekkende sportcarrières!

Ijffeltoren Olympische spelen

We spraken Chantal Waage, een voormalige topsporter in het synchroonzwemmen. Zij is de dochter van meneer Waage, die in Onderwatershof woont. Ook Simon de Zoete, gepensioneerd voetballer én vrijwilliger bij Cardia, deelde zijn verhaal. Chantal en Simon vertelden over hun ervaringen, uitdagingen en de lessen die ze hebben geleerd. Lees hieronder hun inspirerende verhalen!

Chantal Waage, van watervrees naar kampioen

Chantal Waage begon haar reis in het synchroonzwemmen met angst voor water. "Ik vond het tijdens mijn zwemles heel eng om onder water te kijken," vertelt ze. Op zesjarige leeftijd ontdekte ze haar passie voor kunstzwemmen toen ze per ongeluk een training bijwoonde, terwijl ze alleen nog maar haar zwemdiploma A had. "Het zag er zo gaaf uit dat ik meteen mee wilde doen!"

Met veel doorzettingsvermogen groeide Chantal uit tot een talentvolle zwemster. Op achtjarige leeftijd won ze het Nederlandse jeugdkampioenschap en toen ze dertien was, werd ze voor het eerst Nederlands kampioen. "Het geeft een kick om te zien dat je steeds hoger komt," zegt Chantal. "De reizen en wedstrijden waren onvergetelijk."

Trots en prestaties

Chantal trainde soms wel 40 uur per week en behaalde prachtige resultaten op Europese- en Wereldkampioenschappen. Chantal kijkt trots en dankbaar terug op haar carrière. "Het WK in Moskou, waar ik solo voor Nederland uitkwam, was een hoogtepunt. De sfeer daar was ongelooflijk."

Steun van het gezin

Het gezin Waage opereerde als een team. “Het was soms een logistieke uitdaging om mij naar trainingen en wedstrijden te brengen. Mijn ouders vonden altijd een manier om dit te doen,” vertelt Chantal. "Mijn moeder was ook altijd bezig met het borduren van glitterbadpakken en zorgde in de tussentijd voor het hele gezin," voegt Chantal eraan toe. "Zonder hun steun had ik het niet kunnen doen."

Chantal Waagen en meneer Waagen

Meneer Waage, een trotse vader

Meneer Waage, de trotse vader van Chantal, beleefde de successen en uitdagingen van zijn dochter van dichtbij. "Het was geweldig om te zien hoe hard Chantal werkte en hoeveel ze bereikte," vertelt hij. Meneer Waage: "Mensen vroegen vaak: 'Is dat jouw dochter?' Zulke momenten maken je een trotse vader."

Leven buiten de zwembadrand

Chantal is enig kind, waardoor meneer en mevrouw Waage zich volledig konden richten op haar sportcarrière. Dit bepaalde hun gezinsleven. "In tegenstelling tot andere gezinnen gingen wij, tijdens Chantal's carrière, niet meer op vakantie." zegt meneer Waage. "Maar dat vonden we niet erg. We beleefden zoveel bijzondere momenten samen. Mijn vrouw en ik gingen namelijk graag mee naar Chantal's wedstrijden. In Nederland maar ook daarbuiten."

De familie steunde Chantal door dik en dun, zelfs als het bij een griepje moeilijk werd om de juiste medicijnen te vinden vanwege dopingregels. "Het grootste obstakel was om met Chantal naar de huisarts te gaan," herinnert meneer Waage zich lachend. "Zelfs bij een simpele verkoudheid moesten we oppassen met wat ze mocht nemen."

Simon de Zoete: een leven vol sport

Simon de Zoete, nu 77 jaar, heeft een indrukwekkende sportcarrière achter de rug. Hij was voetballer bij ADO Den Haag. Op jonge leeftijd speelde hij in de selectie. Hij genoot van de voorwedstrijden die hij als jong ADO mocht doen in het ADO Den Haag stadion. "Het was een geweldige ervaring om voor 30.000 mensen te spelen. En ook mijn ouders stonden altijd langs de zijlijn om mij aan te moedigen.”

Zijn liefde voor sport ging verder dan voetbal; hij beoefende ook hardlopen, schaatsen, korfbal, zwemmen en veel andere sporten. "Sport heeft me geleerd om door te zetten," zegt Simon. "Als je ergens voor gaat, moet je het ook afmaken." Na zijn actieve sportcarrière bleef Simon betrokken bij de sport, onder andere als trainer van een gehandicapten team bij Vredeburg. "Ik weet hoeveel inspanning het kost om iets neer te zetten," legt hij uit. "Ik ben daarom altijd onder de indruk van de prestaties van anderen.”

Een blijvende passie en betrokkenheid

Simon is daarnaast zeer betrokken bij de sportactiviteiten van zijn familie. "Mijn kleinzoon voetbalt, en mijn kleindochters doen aan hockey en jazzdansen." zegt hij trots. "Ik ga altijd naar hun wedstrijden en optredens. Het is geweldig om te zien hoe ze groeien en beter worden."

Vrijwilligerswerk

Als vrijwilliger bij Cardia, waar hij elke vrijdagmiddag fietst met bewoners, vindt Simon veel voldoening in het helpen van anderen. "Het is zo dankbaar om te zien hoe mensen genieten van de activiteiten," vertelt hij. "Het is een terugkerend thema in mijn leven: mensen helpen en samen plezier hebben."

Simon


Activiteiten in het thema van de Olympische Spelen

Bij Cardia stonden de Olympische Spelen deze periode centraal in de activiteitenprogramma's. In elke locatie organiseerden we verschillende evenementen en activiteiten geïnspireerd door de Olympische Spelen. En iedereen kan meedoen! Volg ons op LinkedIn, Instagram en Facebook om deze inspirerende verhalen én foto's van de activiteiten niet te missen.