« »

Nieuws

Zingen, Geloven & Leven

Nieuws
13 OKT 2017

Als je geheugen je in de steek laat, kan er veel veranderen in het leven van iemand op hoge leeftijd. Je verdwaalt als het ware in je eigen leven of zoals de Vlamingen zo mooi zeggen: Je loopt verloren...

De herinneringen aan lang geleden, je eigen jeugd, het ouderlijk thuis, de schooljaren blijven het langst bewaard. En de herinneringen aan ingrijpende dingen in het leven, zoals het verlies van een dierbare, maar ook de oorlogsjaren. En wat je niet vergeet, zijn de liederen van je jeugd. Vaderlandse liederen, de christelijke liederen uit de kerk, van thuis, de zondagschool of het ‘versje van de week’ van school. Deze liederen kent een oudere niet uit het hoofd, maar ‘uit het hart’.

De afgelopen maanden zijn we gestart met elke maandagmiddag een uurtje ‘ Zingen, Geloven & Leven’ op de huiskamer. In samenwerking met activiteitenbegeleiders en zorg en met de enthousiaste en deskundige medewerking van Djoeke van der Zwart. We hebben wat afgezongen; psalmen, liederen van Johan de Heer, soms een italiaanse aria of een vaderlands lied. En waar wij soms alleen de eerste twee regels kenden, werd het hele lied uit het hart en uit volle borst door de aanwezig dames en heer verder gezongen.

We spraken over de oorlogsjaren, over belijdenis doen, over thuis zingen aan tafel, over de angst als vader met storm op zee was, over wat er vroeger gekookt en gegeten werd en we sloten af met gebed, een bekend tafelgebed of het Onze Vader. Mooie ervaringen en momenten en we gaan ermee door alleen al om de reacties van de bewoners. De een zegt: 'Ik ben nu zo rustig' en de ander: 'ik krijg er kippenvel van'.

Dichter dominee Geert Boogaard schreef een treffend gedicht over zingen en dementie:

Als ik de dingen niet meer weet

als ik de dingen niet meer weet
als ik de namen niet meer ken
en wat ik zeg meteen vergeet,
zodat ik onherkenbaar ben,
begin dan aan een heel oud lied.
dan zing ik mee
en aarzel niet

Hanny van der Stelt - Hulshof
Geestelijk Verzorger/Predikant

 

 

 

Pagina terug