« »

Nieuws

Van zorg geven naar zorg ontvangen

Nieuws
20 JUL 2017

Ruim een jaar woont dhr. Van der Kleij bij Cardia Landscheiding. Hij heeft vroeger als psychiatrisch verpleegkundige bij verschillende zorgorganisaties gewerkt. Nu zijn de rollen omgedraaid en moet hij soms accepteren dat andere mensen voor hem zorgen. Hoe ervaart dhr. Van der Kleij dit? En wat vindt zijn EVV-er Madjenta Granacher ervan?

Zorgen voor

Dhr. Van der Kleij is net 90 jaar geworden en is 60 jaar getrouwd. Trots is hij op de Koninklijke brief die hij en zijn vrouw mochten ontvangen ten behoeve van dit jubileum. Dhr. Van der Kleij heeft na zijn 19de bij Parnassia (voorheen Oud Rozenburg) zijn diploma behaald voor psychiatrisch verpleegkundige. “Ik heb tot mijn pensioen gewerkt in deze functie bij verschillende zorgorganisaties. Vooral de ouderzorg vond ik erg leuk. Ik was vooral bezig met het organiseren van allerlei activiteiten met en voor de ouderen. Een mooie herinnering heb ik aan het spelen in een toneelstuk en als Piet tijdens het Sinterklaasfeest. Fantastisch vonden mijn cliënten dat. Het mooiste van mijn werk was dat ik mensen kon helpen en dat ik echt resultaat zag van mijn werk. Dat gaf een goed gevoel,” vertelt dhr. Van der Kleij.

Over EVV-er Madjenta

Madjenta werkt sinds mei 2016 als verpleegkundige bij Cardia. Hiervoor heeft ze in de gehandicaptenzorg gewerkt. Na negen jaar vond ze het tijd voor iets anders. Ze heeft bij verschillende zorginstellingen gesolliciteerd, maar uiteindelijk heeft ze voor Cardia gekozen. “Cardia leek mij het leukst. Het voelde warm en fijn en ook het gesprek was erg positief. Landscheiding is echt mijn plekje en ik ga elke dag met veel plezier naar mijn werk.” Madjenta vindt dat ze ook in een heel prettig team werkt.

Zorg ontvangen

Dhr. Van der Kleij is nog actief. “Ik rijd nog op mijn scootmobiel naar de Coop. Ik doe ook nog wat vrijwilligerswerk. Ik help graag met het maken van allerlei dingen zoals manden. Het liefst zou ik ook nog zelf koken. Ik vind het vervelend dat ik dat en sommige andere dingen niet meer helemaal zelf kan. Ik wil liever niet afhankelijk zijn van anderen.”

“Om te zorgen dat hij toch nog actief is met koken, zijn wij aan het kijken of dhr. Van der Kleij binnenkort mee kan doen op een andere afdeling om samen met de begeleider te koken voor cliënten. De medewerkers van Cardia willen cliënten namelijk zoveel mogelijk zelf laten doen. Wat ze zelf kunnen, worden ze ook gestimuleerd om te doen. Hier en daar wordt wel wat sturing gegeven. En waar nodig is, helpen we natuurlijk,” vult Madjenta aan.

Verpleegkundige achtergrond

Madjenta vertelt: “Door zijn verpleegkundige achtergrond en kennis maakt dhr. Van der Kleij zich soms zorgen over zijn gezondheid. Elke maand heb ik nu een gesprek met hem hierover. Hij kan dan zijn verhaal kwijt en vertelt waar hij zich zorgen maakt. Meestal kan ik hem dan genoeg geruststellen en soms halen we er een dokter bij.”

Dhr. Van der Kleij geeft tenslotte nog aan: “Veel medewerkers van Cardia weten niet dat ik een verpleegkundige achtergrond heb. Ik ben er trots op dat ik dit beroep heb gehad en gediplomeerd ben. Ik draag daarom altijd op zondag mijn verpleegkundige speldje. Mensen helpen is een mooi vak.” 

Pagina terug