« »

Nieuws

Alzheimer Café: Toegankelijk en informatief

Nieuws
11 NOV 2016
In het Alzheimer Café worden alle aspecten van het leven met dementie besproken. Elke maand licht een expert er één onderwerp uit. En door de kleinschalige en gemoedelijke sfeer ontstaat er als vanzelf een open gesprek tussen mantelzorgers, dementerenden, medewerkers en experts. Iedereen wordt persoonlijk welkom geheten en tussen het inschenken van de koffie door worden hier en daar mensen aan elkaar voorgesteld die iets voor elkaar kunnen betekenen. Zoals de man van de thuiszorgorganisatie die dat leuke stel achter in de zaal misschien kan helpen bij hun zoektocht naar hulp. Ook liggen er overal boeken en folders.

Een-op-een met de expert
In oktober sprak de heer Kamperman, specialist ouderengeneeskunde. Hij werkt al ruim dertig jaar met dementerenden, maar heeft
ook, niet onbelangrijk, ervaring als mantelzorger. Hij vertelt hoe belangrijk het is om onderscheid te maken tussen normale vergeetachtigheid, door ouderdom en slijtage, en dementie. En hij wijst op het belang van onderzoek in een vroegtijdig stadium. Want pas als er geen lichamelijke oorzaak is, kan gekeken worden of het een vorm van dementie is.

Het belang van een goede diagnose
Dementie heeft invloed op meerdere functies van de hersenen. Er zijn zelfs verschillende soorten dementie, die elk hun eigen aanpak
vereisen. Alzheimer is daar maar één van. Ook vasculaire dementie, Lewy Body Dementie en frontotemporale dementie, zoals de ziekte van Pick, komen geregeld voor. Voor zowel de patiënt als voor zijn omgeving is het belangrijk te weten wat er aan de hand is en wat er gedaan kan worden.

Maar hoe dementie ontstaat, is nog niet bekend. Het is meestal niet erfelijk en het wordt niet veroorzaakt door een bacterie of een virus. Vooral de huis-tuin-enkeukenmiddeltjes moeten we niet vergeten, leren we. Weinig beweging, veel stress, suikerziekte, roken, hoge bloeddruk, aderverkalking en het niet actief gebruiken van de hersenen vergroten de kans op dementie. Kurkuma (geelwortel), eigenlijk alle kerries en curry’s, vitamine C en D, alle koolsoorten (vooral broccoli), beweging (zelfs passief door naar een wedstrijd te kijken), appelsap, zonlicht en rode wijn zijn juist gezond en kunnen de symptomen wat verlichten.

Er ontstaat een levendig gesprek over de mogelijkheden voor ouderen om te sporten en het gebrek aan vrijwilligers. Langzaam loopt dat gesprek over in een discussie over de kwaliteit van verpleeghuizen en de voor- en nadelen van het zelf inhuren van hulp aan huis.
Weten waar je de juiste hulp en informatie vindt, daar gaat het vanavond om. De heer Kamperman beantwoordt vragen en neemt,
zoals alle experts in het Alzheimer Café, ook de tijd om een-op-een met mensen te praten. En dat is precies wat dit concept uniek maakt.

Ontmoetingscentrum LOOSDUINEN
Mozartlaan 211a
2555 JE Den Haag
070 - 323 05 24
(open di, wo, do en vr)

Programma van het Alzheimer Café Loosduinen. Elke tweede donderdagavond van de maand van 19.00 uur – 21.30 uur:

10 november 2016: Hoe praat ik met iemand met dementie?
8 december 2016: De rol van de huisarts.

Ontmoetingscentrum MARIAHOEVE
Ivoorhorst 155
2592 TH Den Haag
070 - 205 2450 / 06 - 572 37 268
(open ma, di, do en vr)

Programma van het Alzheimer Café Mariahoeve. Elke tweede woensdagavond van de maand van 19.00 uur – 21.30 uur:

9 november 2016: Hoe praat ik met iemand met dementie?
14 december 2016: Gedragsveranderingen en vormen van dementie.

Heeft u vragen over het ontmoetingscentrum of wilt u meer informatie over het Alzheimer Café? Neem dan contact op met de programmacoördinator Jozien Wolthers via 06 - 138 02 118 of jwolthers@cardia.nl.
Pagina terug