Mijn liefde voor Rusland en Sedov

Zachtjes klop ik op de deur. Een vriendelijke en rustige stem hoor ik zeggen: “Kom maar binnen hoor, ik zat al op je te wachten.” Mevrouw Bos woont zo’n twee jaar in De Thuishaven in een knus en gezellig appartementje. Ze is geboren in Den Haag op 8 april 1949 en noemt zichzelf Alexandra. Haar liefde voor Rusland is ontstaan toen ze op 14-jarige leeftijd ontroerd raakte door de film Dr. Zhivago. Met een glinstering in haar ogen begint ze haar verhaal.

Rusland en Jade

“Ik ben toen naar de film geweest met mijn grootmoeder en mijn vader in een bioscoop in Amsterdam en was daar zo diep van onder de indruk!” Mw Bos laat me een foto zien van Omar Sharif en Julie Christie, de hoofdrolspelers en gaat verder met haar gesprek.

‘Ik heb veel te vertellen over mijn bijzondere leven, dus ik probeer het een beetje samen te vatten.’’

Ze vervolgt haar verhaal terwijl ik met bewondering kijk naar de Russische boeken in de kast. ”Ik wilde graag goudsmid worden, maar mijn moeder wilde dat niet, toen werd ik naar de modeschool in Amsterdam gestuurd. Ik heb daar veel geleerd en kreeg zelfs de kans om mee te gaan naar modeshows in Parijs”.

“Omdat er uiteindelijk geen werk te vinden was in het modegebied voor mij, ben ik gaan werken bij juwelier van der Heijden. Ik was vooral geïnteresseerd geraakt in edelstenen en mineralen. Ik weet nu veel over bepaalde soorten edelstenen, zoals de verschillende soorten jade. Jade is een beschermende en veelal geelgroene steen en trekt voorspoed, geluk en succes aan bijvoorbeeld.”

‘Mede door mijn vader die ik verloor op 18 jarige leeftijd, is mijn interesse voor Rusland en de Russische taal begonnen. Gospodin was het eerste Russische woord wat ik heb geleerd en dat betekent ‘heer’. Met mijn moeder luisterde ik naar klassieke muziek van Tsjajkovski en Rachmanov, Russische componisten. Ik ben daarna ook 5 keer in Rusland geweest’.

Sedov 

Mw Bos heeft leren zeilen op 16-jarige leeftijd. Later heeft ze zich aangemeld bij de jachtclub op Scheveningen. Soms mocht ze mee varen op zee met Henk Kraan. Hij was namelijk een bezitter van een groot jacht. Enige tijd later werd ze lid van de vereniging Vrouwenzeilen en ging ze varen met een grote Franse Windjammer ‘De Belem’. Ze leerde onder andere hoe ze in de mast moest klimmen en het dekhuis moest schuren en schilderen.

Vanuit Kiel naar Denemarken was haar eerste reis met de Sedov, een prachtig vlaggenschip uit Rusland. Daar werd ze verliefd op de Russische kapitein Alexei. Doordat ze vloeiend Russisch sprak, kwam ze met hem in contact. Dat hechte contact is er nog steeds. Voor Mevrouw Bos is de Sedov een schip om nooit meer te vergeten..

We lagen op de rede samen met de Sedov, naast elkaar. We moesten ongeveer een dag wachten om de rivier de Hudson op te varenOp de rede zeilboot

Spiritueel

“In De Thuishaven is er veel aandacht voor het geloof. Er zijn wekelijks kerkdiensten die ik bij woon en tijdens een kerst high tea in december vorig jaar werd er ook uit de bijbel voorgelezen. Met mijn vragen kan ik altijd bij Hanny terecht, de geestelijk verzorger, want de kerk is voor mij heel belangrijk”.

Ik kan de hele dag naar de mooie verhalen van Mw Bos luisteren, maar het wordt langzaamaan tijd om afscheid te nemen. Als ik bij de deuropening sta, vraagt ze mij of het mogelijk is om de vrijwilligsters Corrie en Janny in het interview te noemen en dat kan natuurlijk. Mw Bos glimlacht: ” Ze komen mij namelijk regelmatig een bezoekje brengen en ik heb zoveel steun aan ze.” Via deze weg kan ik ze nog een keer heel hartelijk bedanken!”

“Door de ervaringen met Rusland voel ik mij betrokken met de Russisch Orthodoxe kerk en haar rituelen. Ik heb veel Russische kerken gezien”.Mevrouw Bos

Dit artikel is geschreven door Florina van der Kraan, coördinator Welzijn in De Thuishaven

Deel dit item