Geestelijke zorg: “Zorgvuldige aandacht, een luisterend oor”

Geestelijk verzorgers zien mensen stilvallen: 'Even ontsnappen gaat niet'. Dat was de titel van het artikel dat afgelopen dinsdag in het nieuws verscheen. Hoe langer de beperkingen van corona, hoe groter de invloed op het geestelijk welbevinden van de ouderen. “Ze worden banger, eenzamer en voelen zich machteloos,” aldus Hanny van der Stelt, geestelijk verzorger in De Thuishaven. De geestelijk verzorgers van Cardia vertellen wat ze juist nú kunnen bieden.

‘Ik ben niet ontevreden, maar gelukkig ben ik ook niet;  alles is zo vlak geworden’’, zomaar een quote van een bewoner over de afgelopen tijd. Cardia hecht veel waarde aan de geestelijke gezondheid. Elke locatie heeft zijn eigen geestelijk verzorger. Deze geestelijk verzorger is er niet alleen voor de mensen ín het verpleeghuis, maar juist ook voor de ouderen nog zelfstandig wonen.

“Zorgvuldige aandacht, een luisterend oor. Het zoeken naar houvast en hoop. Dit is wat geestelijk verzorgers juist nu kunnen bieden,” vertelt Hanny van der Stelt.

Wat doet een geestelijk verzorger?

In dit filmpje legt Mirjam Röhling, geestelijk verzorger van Onderwatershof, uit wat een geestelijk verzorger doet en met wat voor soort vragen je bij hen terecht kunt. 

“Samen komen we hier doorheen”

Geestelijke zorg tijdens coronaSandra

Sandra Schröder-Hermanus is geestelijk verzorger in Floriadehof. Dit is een kleinschalig verpleeghuis voor mensen met dementie. De afgelopen weken verleende Sandra pastorale zorg op de corona afdeling. “Ik ben diep geraakt. Ten eerste door de grote tragiek van de zieke bewoners en hun familie. Tegelijkertijd ben ik zo ontroerd door bewoners die elkaar nabij zijn. Ze troosten elkaar en zeggen: samen komen we hier doorheen,” vertelt Sandra. Bewoners zijn er voor elkaar. Zo zegt één bewoner: “Ik ga speciaal voor jou nog wel een lekker toetje halen. Mooie momenten in een moeilijke tijd.” Een belangrijke psalm voor Sandra in deze tijd is Psalm 23.

‘Zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis, ik vrees geen kwaad, want Gij zijt bij mij; uw stok en uw staf, die vertroosten mij.

Bekijk hier het item bij 'Ik ben er voor jou' bij de NPO met Janneke Bregman, geestelijk verzorger in Tabitha, Loosduinen. Vanaf 10.15 minuten is Janneke in beeld.

Geestelijk verzorger Tabitha Janneke Bregman 3 2

Geestelijke zorg bij u thuis

Sinds een jaar komen de geestelijk verzorgers ook thuis bij thuiszorg cliënten van Cardia. Daarnaast is een telefonisch gesprek ook mogelijk. U kunt uzelf aanmelden of een familielid kan dit voor u doen. In het artikel in het Cardia magazine leest u een artikel over wat u van geestelijke zorg bij u thuis kunt verwachten.

Mannencafé in coronatijden? Lees de ervaring van Pieter Hartevelt, geestelijk verzorger in Landscheiding, Mariahoeve op pagina 19 in het Cardia Magazine. Op pagina 12 staat het artikel over Geestelijke Zorg bij u thuis.

Wilt u meer informatie over geestelijke zorg bij Cardia? Bekijk dan de pagina over geestelijke zorg of neem contact op met ons klantenbureau. 

Deel dit item